De ce 99% din oameni nu mai duc o viaţă împlinită o dată cu trecerea timpului

Poza_0

 

“Da Ciprian, chiar aşa?

Cum poţi să-mi explici asta?

 

Când eram mai tânără, eram super entuziasmată la gândul că mă căsătoresc, că fac copii, că am o familia a mea,…. Vedeam toate astea în imaginaţia mea şi deja mă simţeam împlinită.

 

Iar acum, când visul meu a devenit realitate, simt un gol în inimă. Parcă nimic din ceea ce am nu mă mai mulţumeşte.

 

Vreau să trăiesc şi altceva. Nu pot să cred că viaţa mea poate fi doar asta, să fiu soţie, mamă şi atât”.

 

 

Se uita atât de urât la mine ca şi cum eu eram vinovat pentru ceea ce simţea.

 

O chema Amalia şi stăteam amândoi într-o ceainărie faţă în faţă, aşa cum stau cu toţi cei cu care mă întâlnesc în şedinţele 1-1.

 

După cum ţi-ai dat seama, ea a vrut să se întâlnească cu mine, nu pentru că ar fi avut probleme în căsnicie, era ok din punctul ăsta de vedere.

 

Ci pentru că devenise oarecum nefericită.

 

În timp ce vorbea îşi sorbea limonada dintr-un pai ce se flendurea din ce în ce mai tare la fiecare încleştare a dinţilor ei.

 

Stătea aplecată peste pahar şi se uita încruntată la mine pe sub sprâncene, fixându-mă cu ochii ei albaştri.

 

Ştiam că nu avea o stare emoţională din care să încep o discuţie relaxată. Aşa că am provocat-o să-şi îndrepte atenţia în altă parte:

 

-“Dumnezeu să vă mai înţeleagă pe voi femeile. Bărbaţii se pare că gândesc taman invers.

 

Acum vreun an a venit la mine un domn care îşi trăia visul său legat de bani şi de carieră, dar care acum îşi dorea o soţie şi 2 copii pentru că banii nu-l mai satisfăceau.

 

Îţi dai seama, Amalia? Dacă acest domn ar fi fost în locul tău, cu siguranţă ar fi fost fericit. J  Şi poate şi tu la fel dacă ai fi fost în locul lui”.

 

Amalia şi-a arcuit sprâncenele, a scos nasul din pahar şi a început să râdă cu paiul în gură. Nu era râsul ei pentru că era amestecat cu un pic de nedumerire.

 

Mă rog, ţi-aş mai povesti dar sunt multe de spus.

 

Cert este că ea şi-a dat seama că acestă stare de neîmplinire era firească şi nu înseamna că ea nu ar funcţiona ca un om normal. Sau că numai iei i se întâmplă asta.

 

Mai mult de atât, ea a sesizat că îşi dorea ce aveau alţii deja, iar alţii îşi doreau ce avea ea deja. Foarte ciudat, nu-i aşa?

 

Oare cum ajungi în situaţia în care te simţi mai împlinit gândindu-te că poţi avea ceea ce au alţii,… şi să nu te mai împlinească ceea ce ai tu?

 

 

Ce înseamnă de fapt împlinire şi cum ajungi neîmplinit

 

Mai întâi, hai să studiem amândoi împreună acest cuvânt,

“Îm–PLIN–it”

 

Adică te simţi plin în interiorul tău şi nu există goluri care să-ţi dea un sentiment de lipsă, de deşertăciune, iar acest sentiment să se transforme în stres, nelinişte, frustrare.

 

Noi oamenii începem să ne simţim frustraţi, goi şi nesatisfăcuţi când în inima noastră apar primele semne ale deşertăciunii. Când lipseşte cu desăvârşire plinul.

 

Atunci începem să dăm vina pe viaţă, ca şi cum ea ar fi nesatisfăcătoare.

 

Dar vina e la noi. Sau mai bine hai să zic că responsabilitatea e la tine şi la mine. Sună mai bine decât “vină”.

 

Şi de ce spun asta?

 

Pentru că toată insatisfacţia şi neîmplinirea noastră provin din faptul că tu sau eu am început să facem lucruri care ne îndepărtează de ceea ce considerăm preţios şi important în viaţa noastră.

 

Şi o să-ţi spun imediat cum e posibil să se întâmple asta, chiar dacă la începutul unei relaţii, a unei profesii sau a unui proiect, noi ne simţim cât se poate de împliniţi.

 

Cum, acelaşi lucru, poate fi împlinire la început şi neîmplinire la sfârşit?

 

Ca să mă fac mai clar o să-ţi vorbesc despre…

 

 

Valorile personale şi cum ne influenţează ele calitatea vieţii noastre  

 

Sunt convins că ai auzit despre conceptul valorilor personale, însă pot să pun mâna în foc că nimeni nu ţi le-a definit corect. Dă-mi un pic de răgaz şi îţi explic.

 

Valorile personale reprezintă standardele tale de evaluare pe baza cărora decizi importanţa lucrurilor, evenimentelor, ideilor, oamenilor şi experienţelor din viaţa ta.

 

Ele reprezintă sistemul tău de crezuri despre ceea ce e bine şi rău, despre ce e corect şi incorect, important sau neimportant, preţios sau nepreţios.

 

Şi ai nevoie de aceste crezuri ca să poţi merge mai departe în viaţă şi să te simţi un om întreg, un om împlinit.

 

Valorile au o forţă motivaţională fantastică şi tot ele sunt cele care te ajută să pui suflet în ceea ce faci.

 

Atâta timp cât comportamentele şi acţiunile tale de peste zi, sunt în acord valorile tale, tu ajungi să simţi în interiorul tău o unitate personală, care îţi conferă puterea interioară a consecvenţei şi a integrităţii personale.

 

Eşti împlinit,…te simţi bine în interiorul tău.

 

Însă,…atâta timp cât eşti nevoit să acţionezi, să te comporţi sau să iei decizii care nu vin în sprijinul celor mai profunde dorinţe, valori şi nevoi ale tale,…

 

…atunci în interiorul tău apare inevitabil un un gol, o deşertăciune, un sentiment acut de neîmplinire.

 

Atâta timp cât tu stai la serviciu să faci bani, lucru care cândva era important pentru tine, dar pe parcurs a devenit mai important să fii în sânul familiei,…

 

…atunci fiecare zi pentru tine nu e altceva decât o probă de a suporta cu stoicism golul din tine.

 

Problema cu valorile e că ele se pot schimba pe nesimţite.

 

Devin altele noi o dată cu evoluţia ta, o dată cu schimbarea mediului în care trăieşti, a oamenilor cu care intri în contact sau a informaţiilor pe care le primeşti.

 

Ştii vorba aia, „Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti,…şi ce preţuieşti”. („ce preţuieşti”-ul e de la mine J ).

 

Dacă, să zicem, că de schimbarea gândirii la un moment dat mai devii conştient,…

… de înoirea valorilor rămâi inconştient aproape de fiecare dată sau îţi dai seama de schimbarea lor mult mai greu.

 

Fie că vrei sau nu, o dată cu trecerea timpului tu te schimbi, evoluezi sau dimpotrivă, decazi. Şi o dată cu toate transformările tale se schimbă automat şi valorile tale.

 

Eiii,… şi când această schimbare de valori se produce, tu nu prea îţi dai seama.

 

Şi uite aşa rămâi inconştient setat pe vechile obiceiuri, comportamente sau acţiuni şi astfel ele devin contrare noilor tale valori, cu care tocmai te-ai procopsit,…

 

….şi rămân fidele vechilor valori la care tu ai renunţat sau pe care le-ai pus pe locuri inferioare în topul preferinţelor tale.

 

Din acest moment viaţa ta se desfăşoară total împotriva a ceea ce preţuieşti cel mai mult şi a ceea ce consideri cel mai important pentru tine.

 

Şi te mai întrebi cum apare deşertăciunea în inima ta. Păi dacă nu ai parte de cele mai importante şi mai preţioase lucruri în viaţa, cum altfel să te simţi?

 

Şi ştii ce se mai întâmplă în continuare?

 

Ca să-ţi justifici acţiunile şi comportamentele care au rămas fidele vechilor tale valori, tu începi să te minţi şi să-ţi negi neîmplinirea.

 

Te prefaci că eşti împlinit pentru că nu-ţi explici ce se întâmplă cu tine şi de unde vin noile tale sentimente.

 

Iar această luptă a negării nu face altceva decât să-ţi mărească şi mai mult golul şi să simţi şi mai mult deşertăciunea inimii.

 

Sau,…

…o altă metodă pe care o foloseşti ca să devii imun la sentimentul copleşitor de neîmplinire este acela de a recurge la obiceiuri distructive (muncă în exces, alcool, ţigară,…).

 

Şi mai e un sau,…

…Prin care începi să ai reacţii agresive faţă de cei apropiaţi, dând vina pe ei pentru lipsa din interior pe care o simţi.

 

Normal, aşa se întâmplă când frustrarea dă în foc.

 

Ca să fiu sigur că m-am făcut înţeles şi că are sens ce-ţi spun, o să reiau exemplul cu Amalia.

 

Dacă tu eşti nevoit să rămâi în activităţi zilnice dedicate familiei, iar în interiorul tău fierbe sângele să ieşi în lume şi să-ţi demonstrezi capacităţile şi talentele,…

 

…atunci nu vei mai simţi niciodată acea stare de împlinire şi nu vei fi nicidecum fericit, până când nu dai curs noii tale chemări.

 

De ce? Pentru că acel lucru pe care tu îl consideri cel mai important pentru tine – nu este împlinit aşa cum îţi doreşti. 

 

Amalia se simţea ca o pasăre care iubeşte să zboare dar care admiră cerul dintr-o colivie pe care, mai de mult, ea însăşi şi-o poleise cu aur şi o considera bunul ei cel mai de preţ.

 

Însă Amalia se schimbase şi o dată cu ea, dorinţele inimii ei se schimbase.

 

DA! După un timp poate ajungi să-ţi dai seama că nu mai vrei să te simţi doar părinte şi e mai important pentru tine să te simţi important începând o carieră.  

 

Sau alteori, poţi să te simţi împlinit o perioadă de timp fiind şef în propriul tău business,…

 

…iar după un timp, în care ai experienţe şi informaţii noi, să devină mult mai important pentru tine să te simţi părinte şi să-ţi orientezi atenţia spre clădirea unei familii.

 

E clar! De exemple nu ducem lipsă.

 

Întrebare:

 

Ai dreptul acesta? Se supără cineva că tu în viaţa ta ai început să pui preţ pe alte noi comori iar pe celelalte vechi le dai deoparte din inima ta?  

 

Păi,…. tu ce preferi, să te minţi în continuare că ai o gaură în inimă, sau să te bucuri de plinul pe care îl poţi trăi?

 

Tu ce zici?

 

Te rog, lasă-mi un comentariu mai jos şi zi-mi părerea ta despre a avea dreptul sau nu de a-ţi schimba valorile personale, chiar dacă noile tale direcţii şi acţiuni îi pot afecta pe cei din jurul tău.

 

O să revin cât pot de repede cu idei noi care să continue acest material.

 

Data viitoare:

 

-Îţi dau definiţia corectă a valorilor personale

-Te ajut să descoperi o cale uşoară prin care poţi deveni conştient de propriile valori în orice moment şi poţi sesiza orice modificare

-Te învăţ ce ai de făcut ca sentimentul de neîmplinire să nu-şi mai facă niciodată loc în inima ta.

 

Cu drag şi cu dorinţa de a te ajuta să-ţi umpli inima,

prietenul tău Ciprian

 

-VA URMA-

 

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole