Călătoria eroului care îşi împlineşte destinul prin vocatie (Partea a 2-a)

poza_01

 

Te salut!

 

Continui azi cu partea a 2-a despre vocatie. Nu ştiu dacă ai citit prima parte.

 

Îţi vorbeam în ea despre primele 3 etape fireşti în călătoria unui om care îşi îndeplineşte destinul urmându-şi pasiunea.

 

Şi te întrebam, tu în care te regăseşti?

 

Azi îţi prezint şi pe celelalte două, care sunt de fapt etapele cele mai importante. Sunt etapele în care eroul din tine începe să se manifeste.

 

Înainte de asta lasă-mă să-ţi aduc aminte despre începutul călătoriei tale!

 

Etapa inocenţei

 

La acest nivel de înţelegere oamenii au  iluzia că siguranţa zonei de confort este maximul pe care îl pot obţine de la viaţă, că este „paradisul” care le oferă lor împlinirea şi fericirea.

 

Sunt inocenţi pentru că încă nu ştiu că viaţa înseamnă mai mult. Ei ignoră faptul că lucrurile cu adevărat magice se întâmplă dincolo de zona lor de confort.

 

Însă viaţa le dă lecţii pe care au mare nevoie să le înveţe. În acel moment „Paradisul” se destramă, iar „globul de cristal” se sparge.

 

Etapa victimizării

 

Înaceastă etapă, când raiul confortului nu mai există, inocentul este trezit la crunta realitate. Mai exact este trezit din somnul ignoranţei.

 

Acum el se va comporta ca un orfan, simţindu-se abandonat de soartă, rănit şi singur, aşteptând degeaba să vină cineva să-l ajute, să-l salveze.

 

Până nu înţelege că trebuie să se ajute singur şi că nu trebuie să depindă de alţi oameni sau de circumstanţe, orfanul rămâne blocat în propria lui confuzie şi frustrare.

 

Etapa căutării  

 

Când durerea orfanului devine prea mare, iar el înţelege că trebuie să se separe de trecut, începe să-şi dea seama că aşa nu se mai poate.

 

Acum eroul din interior se trezeşte şi simte că nu îl mai mulţumeşte modul lui de a fi.

 

În această etapă oamenii devin căutători. Încep să-şi găsească o cale prin care să producă o schimbare radicală în viaţa lor profesională şi personală.

 

Şi nu orice cale. Una prin care să simtă împlinirea şi fericirea pe care le-o oferă pasiunea lor, ceea ce iubesc să facă. Ceea ce mai târziu devine vocatie.

 

***   ***   ***

 

Poţi citi aici prima parte în detaliu (îţi ia în plus doar 7 minute ca să intri mai bine în subiect şi să înţelegi mai bine a 2-a parte de astăzi).

 

Şi pentru că am primit multe întrebări după prima parte a articolului legat de căutarea pasiunii, o să mai rămân, pentru scurt timp, să dau câteva explicaţii în această etapă a căutătorului.

 

Punctul de plecare, pentru a înţelege care este rostul tău în viaţă, este să afli care este cea mai arzătoare pasiune a ta.

 

Eu nu cred că pasiunea, o poţi găsi gândind ceea ce îţi place, ci doar simţind ceea ce îţi place.

 

Şi ca să simţi că ceva îţi place, trebuie să faci acel ceva.

 

Ştiu oameni care urau să stea în bucătărie şi când au fost puşi în situaţia să gătească şi-au dat seama că sunt făcuţi pentru asta.

 

Acţiunea contează ca să descoperi ce îţi place.

 

Uite ce spune renumitul doctor psiholog şi terapeut Menis Yousry.

 

 „Mulți dintre noi nu știu ce profesie să aleagă. Câteodată trebuie să încercăm mai multe lucruri până aflăm ceea ce ne dorim să facem cu adevărat. Mulți dintre noi realizăm asta puțin mai târziu în viață. Situația familială și circumstanțele mi-au permis la un moment dat ca eu să aflu că asta mi-am dorit mereu să fac”.

 

Mai vrei un adevăr înţelept? OK!

 

„Cunoaşterea marilor adevăruri apare numai în acţiune şi în muncă” – Albert Schweitzer

 

Acum, te-am convins?  🙂   Ce să-ţi mai spun?

 

Eu am lucrat ca profesor, am vândut piese auto, am lucrat pe şantier, am făcut asigurări de viaţă, am pus acoperişuri la case, am fost în 2 mlm-uri, m-am reapucat de sport după 20 de ani de pauză, …

 

… ca abia după toate astea să-mi dau seama că cel mai mult mi-a plăcut să predau, să educ oamenii. După atâta timp,… am înţeles asta.

 

A trebuit să ajung băiat mare, la 38 de ani ca să mă luminez. 😥 (poate tu eşti mai norocos ca mine   😛 ).

 

Aşa că de la a gândi ce ar putea să-ţi placă mai degrabă fă ca să vezi dacă îţi place. Caută! Doar eşti în etapa căutătorului, nu-i aşa? (altfel nu cred că ai fi ajuns cu cititul până aici  😉 ).

 

Şi mai ştii ceva? Ştiu care e greul tău! Probabil nu ştii de ce să te apuci să verifici dacă simţi vreo pasiune sau nu. OK! Hai că am o soluţie şi pentru asta.

 

Acum o lună am citit cartea „Cartea Cele 7 comori lăuntrice” scrisă de John Demartini. În ea am găsit o întrebare care te-ar putea juta în căutările tale.

 

„Dacă ţi-aş da un CEC cu 5.000.000 de dolari, chiar acum, ce ai face cu viaţa ta?”

 

Răspunsul sper să te ajute. Aşa poate îţi dai seama de ce ai putea să te apuci şi să simţi pe parcurs dacă e vorba de pasiune sau nu, dacă simţi în acel moment o chemare a eroului din tine.  

 

Şi hai să-ţi mai spun încă ceva! ( … că m-am înfiebântat  😀 )

 

Eu nu cred că cel mai greu pentru un om este să-şi găsească vocaţia, ci altceva.

 

Mai curând cred că greul apare atunci când te afli în faţa etapei următoare.

 

Dar pentru a înţelege asta trebuie să citeşteşti în continuare articolul ca să vezi ce vreau să spun.

 

Etapa luptei cu sine şi cu lumea

 

poza_4

 

Nici nu ştii câţi oameni cunosc care ştiu foarte clar răspunsul la întrebarea de mai sus, ce să facă cu viaţa lor dacă au CEC-ul de 5 milioane de dolari!

 

Ştiu mai mulţi decât numărul tuturor degetelor pe care le am. Şi crede-mă că le am pe toate.

 

Însă toţi aceşti oameni nu reuşesc să treacă în etapa următoare care este etapa războinicului.

 

De ce eroul din tine trebuie să ajungă războinic şi să ducă o luptă? Chiar aşa o fi?

 

DA! Chiar aşa este! Cel puţin o perioadă de timp, după ce îşi învaţă şi el lecţiile.

 

Hai să-ţi explic! Poate aşa vei înţelege mai bine ce te opreşte de fapt să-ţi continui drumul tău în viaţă?

 

Faptul că ai încasat Cec-ul cu milioanele şi totuşi încă nu ştii ce vrei să faci cu viaţa ta…

 

…sau că nu eşti dispus să te confrunţi cu ceea ce urmează în următoarea etapă ca să îţi continui călătoria pentru împlinirea destinului tău?

 

 

Lupta cu lumea exterioară

 

Tot tipul vei găsi în în jurul tău guri care să-ţi spună:

 

Ce te-a apucat să faci asta? Ai înnebunit? Unde vrei să ajungi cu asta? Nu vezi că nu merge?  Vrei să ajungi pe drumuri?,…

 

La început există mari şanse ca lumea să nu înţeleagă ceea ce vrei să faci tu. Să nu înţeleagă sensul pe care îl dai pasiunii tale.

 

Să nu înţeleagă faptul că acţiunile tale nu au ca scop să te dai tu mare, ci să ajuţi, să contribui la evoluţia lumii în care trăieşti.

 

Şi atunci poate vei simţi că unii oameni, chiar şi cei mai apropiaţi, „aruncă cu pietre” în tine, te judecă.

 

Lupta pe care o porţi este cu mentalitatea lor, cu inacceptarea şi cu ignoraţa lor.

 

Lupta ta este de fapt o reacţie la lupta pe care o poartă oamenii cu tine ca să te convingă că ceea ce faci nu are nici un viitor.

 

Unii ţi-o vor spune în faţă, iar alţii vor începe să se ferească de tine, ca şi cum ai devenit un ciudat.

Chiar şi aşa, merită să încerci. Doar o faci pentru fericirea şi împlinirea ta, o faci pentru viaţa ta.

 

Şi în plus nu uita, că vei avea parte şi de aliaţi, care te vor susţine.

 

Vei avea parte de mentori care vor veni în viaţa ta şi care vor fi pentru tine ca nişte îngeri protectori.

 

Dar cum îţi spuneam şi în etapa căutătorului, tu s-ar putea să fii mai norocos decât mine şi să treci mai rapid peste toate obstacolele din această etapă.

 

 

Lupta cu sine

 

Calitatea numărul unu a războinicului este încrederea de sine şi curajul de a-şi lua viaţa în propriile lui mâini, indiferent de testele pe care le are de trecut.

 

Eorul se transformă până într-acolo încât devine capabil de sacrificiu, până când renunţă complet la confortul şi la siguranţa lui.

 

Şi mă refer aici în primul rând la siguranţa lui financiară şi la siguranţa cercului de prieteni. Însă el îşi asumă riscurile.

 

Uneori există momente când un războinic se poate lupta cu sărăcia, cu oboseala, cu îndoila, cu durerea eşecului. Pentru că vor fi eşecuri, nu îţi ascund asta.

 

În acele momente el simte parcă că vocile celor din jur se confirmă. Şi asta îl face să sufere. Nu suferă la fel ca orfanul. El nu se plânge niciodată, dar se simte rănit pe interior.

 

Apoi îşi vindecă singur rănile dezamăgirilor şi merge mai departe. Îşi contiuă munca şi speră că într-o zi va câştiga lupta şi va birui lumea.

 

Armele lui precum perseverenţa  şi determinarea devin din ce în ce mai puternice pentru că el simte deja cum evoluează, cum devine altcineva.

 

Eiiii,…. aici văd eu problema cu majoritatea oamenilor.

 

Sunt ei oare dispuşi să lupte şi să îşi asume riscuri pentru a-şi atinge scopul care s-a născut din pasiunea lor…

 

…sau stau şi aştepată, visând că într-o zi vine CEC-ul de 5.000.000 de dolari la pachet cu pasiunea? Think about it!

 

Şi ca să te fac să înţelegi mai bine de fapt ce te opreşte acum, răspunde te rog la întrebările de mai jos.

 

Apoi analizează răspunsurile pentru că sunt sigur că a ta conştiinţă se va lărgi şi mai mult.

 

 

Întrebări utile pentru a ajunge în etapa războinicului

 

– Pentru ce merită să trăieşti cu adevărat? Există ceva mai important în viaţa ta decât să fii liber şi să te simţi împlinit? Ţi-ai da viaţa pentru libertatea ta, pentru pasiunea ta?

 

– Ce iubeşti atât de mult încât să sacrifici bani, relaţii, lucruri,… fără să te “lauzi” cu sacrificiul tău şi fără să îţi pară rău pentru asta?

 

– Cât din persoana care eşti acum eşti dispus să schimbi ca tu să îţi împlineşti destinul, să îţi descoperi rostul vieţii tale?

 

 

Lecţia războinicului

 

Cum şi în această etapă sunt lecţii de învăţat? Ei, da bravo! Cum să nu?

 

Lecţia cea mai importantă a războinicului este una care poate părea foarte bizară.

 

Pentru ca eroul din tine să meargă şi mai departe de atât, el trebuie să renunţe la luptă. Este o lecţie bizară pentru că devii războinic tocmai ca să nu mai lupţi.

 

Câştigi bătăliile cu lumea şi cu tine însuţi, fără să mai lupţi, doar prin puterea minţii. Şi poţi s-o faci pentru că nivelul tău de evoluţie a crescut foarte mult.

 

Războinicul trebuie să înţeleagă oamenii din jurul lui, să-i accepte aşa cum sunt, să le respecte părerile, dar să nu se lase influenţat de ele, dacă nu îi sunt de folos pentru a-şi continua călătoria.

 

Războinicul trebuie să înceteze lupta cu provocările şi să recurgă la calm, răbdare şi nonviolenţă. Să-şi învingă frica, păstrându-şi necontenit încrederea.

 

Şi uite aşa, din acel moment când lecţiile sunt învăţate, el trece în etapa următoare.

 

 

Etapa magiei, a împlinirii proprizise şi a creaţiei

 

poza_5

 

Oamenii în această etapă devin magicieni şi o să îţi spun imediat  de ce se numesc aşa.

 

Acum eroul din tine nu simte decât plăcerea faptelor sale.

 

Uneltele prin care el îşi manifestă pasiunea devenită vocatie, sunt acum creativitatea, inspiraţia şi intuiţia.

 

Cu ajutorul lor el reuşete să facă minuni în viaţa lui.

 

I se spune magician pentru că el schimbă fără efort gândirea oamenilor, prejudecăţile lor, raţionamentele şi judecăţile lor greşite. Face asta atât de uşor încât ai crede că are o baghetă magică.

 

Şi reuşeşte acest lucru pentru că acum are capacitatea de a produce rapid şi cu mare uşurinţă schimbări în el însuşi. Lumea lui exterioară devină influenţată de lumea lui interioară.

 

Aceasta este etapa în care un om ajunge să trăiască cu adevărat din propria lui pasiune, din propria lui vocatie.

 

Puterea interioară a unui magician constă în faptul că el a atins echilibrul emoţional.

 

Şi acest echilibru îl ajută să atragă în viaţa lui, ca prin magie, prosperitatea, relaţiile de calitate, succesul.  

 

Dar despre echilibrul emoţional vom mai vorbi. Îţi promit!  😉

 

Ceea ce vreau să-ţi mai spun încă o dată este că poţi să ajungi în această etapă fără să stai prea mult timp în etapa războinicului sau chiar fără să treci prin ea deloc.

 

Totul ţine de cât de rapid atingi şi tu echilibrul emoţional. Asta e cheia.

 

 

Concluzia de final

 

Atunci când crezi din toată inima în ceea ce faci, în pasiunea ta, vor apărea treptat lucruri noi în viaţa ta, care te vor recompensa.

 

Devii un câştigător în faţa sorţii doar atunci când eşti entuziasmat şi bucuros de direcţia în care ai luat-o, când te laşi purtat orbeşte de plăcerea faptelor tale, de pasiunea ta.

 

Sensul vieţii este să dai vieţii tale un sens. Nimeni nu poate face asta în locul tău.

 

Iar acest sens nu înseamnă să fii bogat, să fii popular, să fii educat intelectual, să atingi perfecţiunea,….

 

Este vorba despre a fi real, a fi puternic, a fi dornic să împărtăşeşti oamenilor din valoare pe care ai dobândit-o şi de a atinge într-un mod plăcut vieţile oamenilor.

 

Iar apoi vei avea parte şi de bogăţii şi de popularitate.

 

Şi dacă te încăpăţânez să afli dinainte care este sensul vieţii tale,… ce pot să-ţi spun decât atât? Să fii fericit în timp ce eşti de folos lumii în care trăieşti.

 

***   ***   ***   ***

 

Îţi mulţumesc că m-ai citi până la final!  🙂

 

Şi că exişti. Pentru că asta face să existe şi pasiunea mea.  😉

 

Cu drag şi cu dorinţa de a te ajuta să descoperi magia din viaţa ta, (poate nedescoperită încă),

 

prietenul tău, Ciprian

 

Pe curând!

 

PS: O să revin cât pot de rapid cu o serie de materiale despre echilibrul emoţional. Dacă nu eşti abonat încă la site, fă-o acum ca să fii sigur că vei primi de la mine mesajele despre acest subiect direct pe email.

 

Până atunci te rog să împrăştii aceste informaţii ca să ajungă la cine are nevoie de ele.

 

Aştept comentarii şi mesaje de la tine în care să-mi scrii cum pot să te mai ajut în plus în călătoria ta, pe care sunt sigur că ţi-ai început-o deja.

 

Dacă nu ai început-o, spune-mi ce alte obstacole te împiedică încă să o faci?

 

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole