Un nou limbaj, un creier nou. Afla cum influenta dintre ele iti poate ruina sau imbogati viata!

 Limbaj_creier

 

Bine ai revenit la site!

 

 

Astazi vreau sa-ti prezint niste informatii care pe mine m-au socat atunci cand le-am aflat. Pot spune ca ele au intors universul meu pe dos.

 

„Creierul meu a ajuns cu fundul in sus”, la fel ca toata cunoasterea mea de pana atunci legata de psihologie si dezvoltare personala.

 

Totul a inceput atunci cand am aflat ca exista o legatura stransa intre limbajul vorbit (prin cuvinte) pe care il folosesc oamenii si rezultatele din viata lor, fie ele bune sau nemultumitoare.

 

La inceput m-am intrebat, „Chiar asa sa fie de simplu, sa putem pune toate bucurile si belele noastre pe carca bietului nostru limbaj? Alt vinovat nu mai puteam gasi?”   🙂

 

La acest principiu facuse referire si Freud, parintele psihologiei, insa in 1975, o data cu aparitia NLP-ului (Neuro Programare Lingvistica), acest adevar a fost validat:

 

Intr-adevar, limbajul are un efect magic asupra programelor din creier si asupra intregului nostru sistem nervos.

 

Cu alte cuvinte, ceea ce se intampla in creier la nivel de comportamente, obiceiuri, decizii, strategii mentale, emotii, ganduri, este este strans legat de structura cuvintelor pe care le folosim atunci cand vorbim.

 

Fie ca avem succes intr-un domeniu, fie ca viata noastra este un lant lung de esecuri, modul in care ne folosim limbajul este cel care face diferenta.

 

Felul in care vorbim cu noi insine (dialogul interior) ne creste sau ne scade capacitatea noastra de a ne modela viata asa cum ne dorim.

 

La prima vedere, aceasta legatura dintre limbaj, actiune si rezultat, poate parea una familiara. Chiar din popor se spune ca ”asa cum vorbesti, asa gandesti” si ca „fiecare are in viata dupa cum gandeste”.

 

La a doua vedere ai putea spune, „Da’ domle’, e vorba de hipnoza! Cand incepi sa vorbesti ciudat asa cum fac hipnotizatorii, gandurile tale o iau razna, te ia somnul si adormi sau te comporti bizar. Si ce-i asa nou in asta?”

 

Insa ceea ce m-a dat pe mine pe spate cu privire la aceasta legatura dintre limbaj si minte a fost altceva.

 

 

Vorbim asa cu gandim sau gandim asa cum vorbim?

 

Lucrul mai putin cunoscut si care pe mine m-a frapat, este acela ca noi folosim prima data limbajul pentru a ne putea reprezenta o situatie de viata si pentru a da un sens unei experiente pe care o traim.

 

Acest proces il numim gandire, rationare, explorare sau fantezie.

 

De fapt, gandirea noastra se formeaza in momentul in care apare limbajul verbal. Daca nu il avem, noi nu putem da un sens destul de larg experientei traite.

 

Un copil incepe sa gandeasca, in sensul ca incepe sa rationeze, datorita faptului ca prima data a invatat sa vorbeasca.

 

Cu ajutorul cuvintelor pe care le-a invatat el isi descrie in minte experienta si isi creaza astfel un model despre viata, despre el insusi si despre lumea inconjuratoare.

 

Un copil cand este foarte mic si se impiedica si cade, in mod normal el atunci nu ar avea nici o reactie pentru ca nu stie si nu a experimentat inca ce este aceea durere.

 

Incepe sa planga doar pentru ca vede chipul ingrijorat al mamei si isi da seama prin asta ca s-a intamplat ceva rau. Modelul lui despre lume, in urma acestei experiente, se limiteaza doar la relatia dintre chipul mamei – reactia lui emotionala.

 

Mai tarziu, cand incepe sa vorbeasca si cand este capabil sa-si explice, prin dialogul lui interior ceea ce a facut, cum s-a impiedicat, cum s-ar putea pazi de acum inainte,…, atunci la un moment dat ar putea intelege singur ca nu este o mare tragedie sa te impiedici si sa te lovesti.

 

Dar ca sa ai un dialog interior si sa incepi sa gandesti, mai intai trebuie sa ai un limbaj al cuvintelor.

 

Oamenii maturi, cand se impiedica si cad, nu-i mai apuca plansul, nu-i asa?

 

Asta pentru ca ei au cuvintele la ei si pot sa-si descrie in mintea lor pe larg experienta prin care au dat cu fundul de pamant si sa ii dea o alta semnificatie cazaturii astfel incat sa decida ca nu este nevoie sa planga pentru ce li s-a intamplat.

 

Ei, dupa cum cred ca ai inteles deja, cu cat limbajul unui copil este mai bogat inca de la inceput, cu atat acest model despre lume pe care si-l formeaza este si el mai bogat si mai detaliat.

 

Copii care invata sa vorbeasca mai tarziu decat ar fi normal, pleaca in viata cu o perceptie mai ingusta despre ce inseamna viata cu experientele ei cu tot, reprezentarea ei fiind mai saraca.

 

Creierul unui copil se dezvolta complet la varsta de 7 ani, iar pentru asta, limbajul cuvintelor este cel care contribuie in mod direct.

 

La aceasta varsta el are un vocabular destul de bogat ca sa-si poata reprezenta realitatea la care este martor si sa-si poata percepe constiinta. 

 

Mai exact, constiinta de sine si imaginea de sine pe care si-o formeaza un copil pe parcursul primilor ani de viata este una in conformitate cu limbajul pe care l-a folosit si pe care continua sa-l foloseasca atunci cand sta de vorba cu el insusi.

 

Mergand cu acest principiu si mai departe putem spune ca neo-cortexul care este sediul ratiunii umane, s-a dezvoltat o data cu vorbirea.

 

Vezi linia de mai jos? Ea reprezinta timpul de evolutie al omului pe pamant. Ea a inceput cand a inceput, acum nu stiu cate milioane de ani si isi are capatul in acest moment in prezent.

 

2015-12-29_1133

 

Ceea ce vezi la capat, acel segmnet foarte mic, incadrat de cele 2 liniute, este momentul aparitiei limbajului si a dezvoltarii neo-cortexului.

 

Practic, rasa umana si creierul omului au evoluat intr-un timp foarte indelungat insa aceasta evolutie a fost accelerata exact in momentul aparitiei limbajului.

 

Abia atunci cand a aparut limbajul exprimat prin cuvinte, omul a inceput sa evolueze cu adevarat si sa-si faca o alta reprezentare a lumii inconjuratoare si a imaginii despre sine.

 

Vezi ce diferenta imensa este intre existenta omului pe pamant si intervalul de timp in care el a reusit sa se diferentieze de regnul animal, adica sa inceapa sa rationeze?

 

Omul a renuntat sa mai fie ceea ce azi numim „inapoiat”, din momentul in care si-a format limbajul cuvintelor.

 

Daca pana acum credeai ca un om mai intai trebuia sa gandeasca inainte sa vorbeasca, de fapt el rationeaza tocmai pentru ca a invatat sa vorbeasca.

 

Modul cum vorbesti iti va influenta modul cum gandesti. Este ca si cum ti-ai programa singur mintea si sistemul nervos prin cuvinte, iar apoi modul tau de gandire te va conduce spre succes sau spre esec.  

 

Ce zici, vrei sa-ti fac o demonstratie?

 

 

Influenta cuvintelor asupra mintii si a sistemului nervos

 

Ca sa ma fac si mai bine inteles, in continuare o sa vin cu cateva exemple prin care sa iti prezint ce influenta au cuvintele asupra modului nostru de gandire, de simtire si de actiune.

 

 Sa presupunem ca esti o persoana care are multe probleme de rezolvat in viata si care se simte ingradit si nefericit. Aceasta realitate o poti exprima in mai multe feluri:

 

  1. As vrea sa ma simt si eu liber si fericit dar am o gramada de probleme pe cap

 

  1. As vrea sa ma simt si eu liber si fericit si am o gramada de probleme pe cap

 

  1. As vrea sa ma simt si eu liber si fericit chiar daca am o gramada de probleme pe cap

 

Toate aceste 3 afirmatii sunt 3 adevaruri care descriu aceeasi situatie posibila din acest moment. Si cu toate acestea fiecare are un impact diferit asupra mintii tale.

 

Continutul lor este aproximativ acelasi insa mesajul lor este complet diferit. Ti-ai dat seama care este diferenta?

 

Afirmatia 1 – te face sa te concentrezi mult mai mult pe faptul ca ai o gramada de probleme pe cap si mai putin pe ceea ce ai vrea. Mintea ta se focalizeaza pe propozitia de dupa „dar”. (Repeta afirmatia in minte de mai multe ori si sesizeaza impactul pe care il are asupra mintii tale)

 

Afirmatia 2 – te face sa te concentrezi in mod egal si pe faptul ca ai o gramada de probleme pe cap si pe ceea ce ai vrea. Mintea ta se focalizeaza in mod egal pe ambele propozitii despartite de „si”. (Repeta afirmatia in minte de mai multe ori si sesizeaza impactul pe care il are asupra mintii tale)

 

Afirmatia 3 – te face sa te concentrezi mai putin pe faptul ca ai o gramada de probleme pe cap si mult mai mult pe ceea ce ai vrea. Acum mintea ta se focalizeaza pe prima propozitie, care se afla inante de „chiar daca”. (Repeta afirmatia in minte de mai multe ori si sesizeaza impactul pe care il are asupra mintii tale)

 

Acum intrebarea mea este ce crezi ca vei gandi, simti si vei face atunci cand vei verbaliza aceste afirmatii?

 

Afirmatia 1 – iti da o stare negativa de frustrare si de neliniste, iar mintea ta va ramane blocata, rigida si va fi intr-o pana de idei care sa te salveze si care sa te poarte spre libertate si fericire.

 

Observa ce se intampla atunci cand schimbi ordinea propozitiilor intre ele. Adica spui: Am o gramada de probleme dar as vrea sa ma simt si eu liber si fericit.

 

Dupa cum observi, influenta asupra mintii tale s-a modificat, iar creierul tau este concentrat pe ceea ce ai vrea tu sa obtii si nu pe probleme.  Si dupa cum stii si tu, actiunile sunt facute in directia in care este concentrata mintea.

 

Afirmatia 2 – iti da o stare neutra, iar mintea ta va pendula intre problemele pe care le ai si lucrurile pe care ti le doresti. Ca si cum ar fi un conflict nerezolvat in interiorul tau.

 

In acest caz, vei incepe sa actionezi cu frana trasa de mana, carand mereu problemele dupa tine.

 

Acest comportament te poate epuiza la un moment dat de energie si te poate face sa renunti la a obtine libertatea si fericirea, simtind la fiecare pas cat de greu sunt ele de obtinut.

 

Afirmatia 3 – iti da o stare pozitiva, iar mintea ta va incepe sa gaseasca idei si solutii ca si cum pentru ea nu conteaza altceva decat sa te ajute ca tu sa obtii ceea ce iti doresti.

 

Acum creierul te va face sa actionezi in directia in care sa iti gasesti libertatea si fericirea si nu va mai tine cont de problemele cu care te confrunti. Frana de mana se va dezactiva.

 

Poti sa refaci acest exercitiu de limbaj si pentru alte afirmatii si sa vezi aceste diferente. Ti-am pus deoparte inca 2 exemple.

 

„Imi vine sa tintesc mai sus, dar tind sa ma multumesc cu ceea ce am”.

„Afara ninge asa de frumos, dar maine va fi viscol”.

 

Un alt fel de exemplu

 

Sa presupunem ca ai picat la un interviu pentru un job si faci urmatoarele afirmatii despre acest esec.

 

Observa-le si analizeaza-le impactul pe care il au fiecare afirmatie asupra mintii tale si a modului cum te fac ele sa te simti!

 

  1. „Nu este vina mea. Politica firmei este ciudata.”

In aceasta situatie sensul (gandirea) pe care o atribui experintei tale este:

Sensul: „Ceva din mediu inconjurator a intervenit in performanta mea”.

 

  1. „M-am pregatit prea putin pentru acest interviu.”

Sensul: „Lipsa mea de responsabilitate m-a condus catre esec”.

 

  1. „Nu am aratat ca stiu prea multe ca sa trec interviul.”

Sensul: „Lipsa capacitatilor mele m-a condus catre esec”.

 

  1. „ Nu am luat interviul pentru ca sunt incompetent.”

Sensul: „Nu reusesc sa obtin ce imi doresc”.

 

Dupa cum observi, mesajul este acelasi, „Nu am luat interviul”, insa limbajul diferit prin care i se confera insemnatate acestui rezultat creaza emotii diferite si un mod de gandire diferit.  

 

Influenta asupra perceptiei creste de la 1 la 4, ultima afirmatie avand chiar un impact covarsitor asupra modelului despre sine.

 

 

Concluzii

 

Cuvintele limiteaza perceptia intregii realitati.  Noi nu avem inca suficiente cuvinte care sa ne ajute sa percepem infinitatea universului care reprezinta de fapt intreaga noastra realitate.

 

Este vital pentru calitatea vietii noastre sa stim ca limbajul vorbit formeaza un fel de gard, un cadru in jurul unei experiente sau a unei situatii de viata si ca ne ingradeste perceptia.  

 

Este ca si cum ai privi experienta sau situatia de viata printr-o fereastra limitata de propria ei rama construita prin cuvintele pe care le folosesti.

 

Fereastra limitata de acea rama a cuvintelor este de fapt perceptia ta despre acea situatie de viata.

 

Daca vei face rama mai mare, atunci vei vedea mai multe lucruri prin acea fereastra.

 

La fel, daca muti rama impreuna cu fereastra in alt loc, vei vedea de acolo experienta dintr-un alt unghi, dintr-o alta perspectiva.

 

Aceasta largire si mutare a ramei de la fereastra prin care tu privesti situatiile tale de viata, se face prin magia cuvintelor.

 

Cuvintele sunt magice pentru ca au puterea sa-ti largeasca modul de gandire, sa-ti schimbe perceptiile, comportamentul si intreaga ta viata.

 

Te-ar interesa sa afli cateva trucuri prin care sa poti folosi magia limbajului ca sa iti imbogatesti modul de gandire si viata?

 

Daca iti doresti acest lucru, da-mi un email scurt sau scrie-mi comentariul tau in care sa imi spui ca vrei continuarea.

 

STAI SA-TI ZIC!  🙂

 

Daca voi strange peste 100 de raspunsuri, voi scrie continuarea acestui material.

 

 

Cu prietenie,

Ciprian Scutariu

 

 

 

 

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole