5 paşi super eficienţi de a rezolva rapid orice conflict în interiorul unei relatii de cuplu

Poza_0

 

Bun găsit!

 

Ce zici, există certuri multe în relaţii de cuplu, în general?

DAaa?

Păi de ce, dacă la început a fost totul cu inimioare şi cu balonaşe?

Ce s-a întâmplat? Ce se întâmplă în general în relaţii? Există vreun motiv anume, sau aşa e normal să se întâmple?

Hmmm! Şi totuşi ce contează asta atât de mult?

 

Eu zic să nu ne mai batem capu’ cu filozofii şi teorii care ne spun de ce se schimbă lucrurile şi de ce devin ele altfel decât la început.

Sunt de acord că uneori e bine să ştim şi “de ce – ul” unei situaţii de genul:

 

…“ieri îmi spuneai că mă iubeşti şi că îţi vei petrece tot timpul din lume doar cu mine, iar azi mă ocoleşti prefăcându-te că eşti preocupat de altceva şi mă repezi şi mă ghionteşti cu vorbele tale”….

 

Dar nu ştiu dacă doar “de ce – ul”  rezolvă cumva problema sau conflictul pe care îl putem avea cu partenerul, de acord?

Uneori contează să ştii de ce te-ai îmbolnăvit dar mai important este să ştii cum te vindeci.

Aşa că mai bine hai să vedem rapid metoda de vindecare a unei relaţii, să înţelegem mai degrabă cum să îndreptăm lucrurile şi să ne întrebăm mai puţin de ce s-a ajuns aici.

 

 

Metoda super eficientă în 5 paşi care te ajută să priveşti relaţia ta de cuplu din mai multe puncte de vedere

 

1. Gândeşte-te la o situaţie când ai avut o discuţie mai aprinsă cu partenerul tău de cuplu. Alege o situaţie conflictuală în care au existat cele mai intense trăiri emoţionale de ambele părţi.

Priveşte întreaga scenă prin ochii tăi, ascultă întreaga discuţie cu urechile tale şi observă tot ceea ce simţi în interiorul tău în acele momente.

Apoi eliberează-te complet de emoţiile pe care le-ai simţit atunci. (Ca să te disociezi complet de emoţii, spune-ţi numărul de mobil de la coadă la cap)

La acest pas ai obţinut foarte clar în minte punctul tău de vedere.

 

2. Imaginează-ţi că în acele momente te desprinzi încet de corpul tău şi intri in interiorul celeilalte persoane.

Din această nouă poziţie, observă-te pe tine, cel din faţa ta, prin ochii partenerului tău de cuplu.

Întreabă-te ce vede el în acel moment la tine? Simte ceea ce simte el atunci când aude vorbele tale, analizează ce gândeşte în acele momente, care este intenţia lui pozitivă în timp ce se derulează acea situaţie, ce îşi spune în mintea lui.

Ieşi din corpul partenerului şi eliberează-te complet de emoţiile sale. (spune-ţi din nou numărul de mobil de la coadă la cap).

La acest pas ai obţinut în minte potenţialul punct de vedere al partenerului

 

3. Acum imaginează-ţi că asişti ca un spectator neutru la întreaga scenă care se derulează între tine şi partenerul tău, ca şi cum ai fi la un film şi ai privi la un ecran.

Întreabă-te cum percepi situaţie conflictuală din această poziţie de martor. Care este noua ta părere în legătură cu ceea ce tocmai se întâmplă în faţa ta. Cântăreşte atent vorbele tale şi ale partenerului, observă gesturile, comportamentele şi emoţiile voastre fără să te implici emoţional şi analizează ce înţelegi în plus în timp ce stai în această poziţie neutră.

La acest pas ai obţinut în minte potenţialul punct de vedere al unui martor neutru

 

4. Gândeşte-te la o persoană pe care o admiri foarte mult, care este pentru tine ca un mentor ( poate e cineva din familie, un preot, un psiholog, un leader spiritual, un îndrumător,… sau chiar o persoană pe care nu ai cunoscut-o încă pe viu sau care nu mai trăieşte acum, dar pe care o respecţi şi o admiri pentru inteligenţa şi înţelepciunea ei).

Imaginează-ţi că el vine şi asistă la voastră. Intră în pielea acelei persoane şi analizează cum percepe ea acea situaţie conflictuală. Priveşte acum totul prin ochii ei şi în timp ce asculţi cu urechile mentorului tău ceea ce se spune în dispută, analizează ce înţelegi în plus acum că observi situaţia prin ochii unui înţelept.

La acest pas ai obţinut în minte potenţialul punct de vedere al unui înţelept

 

5. Intră înapoi în corpul tău şi având acum în minte toate cele 4 puncte de vedere ( al tău personal, al partenerului, al martorului neutru şi al înţeleptului), încearcă să priveşti din nou la cel din faţa ta cu care porţi discuţia aprinsă.

Încearcă să analizezi conflictul cu noua ta perspectivă lărgită,  îmbogăţită şi caută să spui sau să te comporţi astfel încât să rezolvi definitiv conflictul dintre tine şi partener.

 

Observaţie cu privira la aplicarea metodei:

 

Atunci când intri în pielea altei persoane nu înseamnă neapărat că tu îi vei ghici gândurile sau vei şti exact cum vede ea problema. Nici nu ai nevoie de asta.

Ideea este să ieşi pur şi simplu şi să nu stai doar în perspectiva ta, să nu vezi lucrurile doar din punctul tău de vedere.

Nu contează dacă nimereşti cu exactitate punctul de vedere al celorlalţi.

Important este să ştii în mintea ta că ar putea fi şi alte puncte de vedere şi să fii suficient de flexibil ca să ţii cont de ele, chiar dacă noile perspective care îşi apar sunt doar simple bănuieli sau presupuneri de-ale tale. 

Ai încredere în subconţtientul tău că îţi va insufla cele mai potrivite idei prin care să vezi conflictul cu partenerul tău în moduri diferite.

Dar asta se va întâmpla doar dacă vei face aceşti paşi

 

Concluzie:

 

Acest exerciţiu mental se face foarte simplu şi rapid atâta timp cât ai mintea antrenată să te poţi privi cu uşurinţă din exterior sau să intri rapid în papucii altei persoane.

Pentru asta te poţi antrena zilnic.

De exemplu, când mergi pe stradă, imaginează-ţi că te desprinzi de corpul tău şi te priveşti pe tine, spunându-ţi “ia uite ce figură am; fii atent ce mers am; oare la ce mă gândesc acum, ce simt?”

De fapt, uneori faci acest lucru doar că atunci nu eşti perfect conştient. Acum fă-o conştient, la propria ta voinţă.

Asta te va ajuta să îţi construieşti o gândire de tip “out of the box” (în afara cutie) şi să ieşi din limitele gândirii tale.

Câteodată suntem atât de afundaţi într-o problemă încât ea devine ca un zid care ne înconjoară, iar noi nu mai putem vedea nimic în jurul nostru.

Ca să ieşi dintr-o problemă trebuie să înveţi să iaţi în exterior şi să te priveşti pe tine însuţi cum stai blocat în faţa acelei probleme.

Albert Einstein spunea că înainte de a crea teoria relativităţii, el a privit la un alt Einstein care stătea călare pe o rază de lumină ce se deplasa cu viteza de 300.000 Km/secundă.

În acest fel a reuşit să perceapă cu mintea lui aspecte legate de univers pe care nici un om până acum nu şi le-a putut măcar imagina.

Asta înseamnă să fii geniu.

Aşa că antrenează-ţi mintea să iasă din cutia în care s-a obişnuit să gândească şi să se ducă în poziţia unui martor neutru care vede lucrurile în ansamblul lor.

Apoi vei vedea rezultatele.

***

La fel, antrenează-ţi mintea astfel încât înainte de a te întâlni cu o persoană ca să negociaţi ceva sau să luaţi o hotărâre împreună, tu să ştii dinainte care ar putea fi punctul ei de vedere.

Această practică a fost folosită cu succes de Mahatma Ghandi în negocierele purtate cu membri Guvernului Britanic pentru eliberarea Indiei.

Înainte de orice întâlnire, el se punea de fiecare dată în papucii membrilor care făceau parte din grupul de negociere.

În acest mod avea răspunsul pregătit la majoritatea întrebărilor pe care le primea de la ei, ceea ce îl făcea să fie privit ca pe un mare înţelept.

La fel, Andrew Carnegie, care a condus cea mai mare oţelărie din America, se oprea din negocieri şi se ducea într-o altă cameră care era aranjată la fel ca prima.

De acolo se aşeza pe rând pe scaunul fiecărei persoane din grupul de negociatori şi analiza ce gândea acea persoană, ce simţea şi cum vedea ea situaţia dată.

Apoi ieşea din cameră şi relua negocierea, ştiind spre ce să devieze discuţia şi având astfel de fiecare dată câştig de cauză. Asta îl făcea să fie un foarte bun negociator.

 

Hai să-ţi spun ceva care poate că o să te şocheze!

 

Să ştii că diferenţa dintre oamenii normalii şi cei care sunt consideraţi genii sau înţelepţi, nu este aşa de mare precum se crede.

Orice om poate fi considerat la fel pentru că geniile şi înţelepţii sunt şi ei oameni absolut normali.

Doar că ei au învăţat să facă cu mintea lor câteva trucuri, asta-i tot.

Iar despre 2 dintre ele tocmai ţi-am vorbitşi eu.  🙂

 

Asta a fost tot ceea ce mi-am propus să-ţi transmit azi.

Să ştii că poţi să aplici această metodă de fapt oricărei relaţii conflictuale pe care o ai….

… cu o persoană dificilă din familie, cu un prieten care tocmai s-a trezit că ar fi bine să-ţi demonstreze că îţi este superior sau cu un şef care s-a gândit că ar fi distractiv pentru el să-ţi facă de azi înainte viaţa amară.

Cu cât îi vei surprinde cu noua ta atitudine, cu atât problema cu ei se va rezolva mai repede.

 

Scrie-mi un comentariu şi spune-mi ce gândeşti despre această metodă.

Orice părere de-a ta mă ajută pe viitor.

 

Pe curând!

Ciprian

 

Un mare P.S.  😀  :

 

În curând vom începe

seria de WEBINARI GRATUITE

 50 Minutes – Open Mind Education Live

 

Dacă încă nu eşti în baza de date de la Limbajul Mintii şi vrei să beneficiezi şi tu de aceste întâlniri online, lasă-ne adresa de email în formularul de mai jos şi înscrie-te acum!

(Vei primi de la noi şi câteva lecţii în MP3 şi PDF interesante şi gratuite)

 

În plus, poţi completa aici un chestionar despre ce subiecte vrei să discutăm la webinarii, când vrei să aibă loc şi alte 4 întrebări a căror răspuns te vor face să conştientizezi lucruri despre viata ta la care probabil că nu te-ai mai gândit de mult

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole