3 povești adevărate despre cât de mult poate propria psihologie să-ți afecteze viața personală și profesională

Poza 0

 

În ultimele mele articole ţi-am vorbit mult despre strategie versus psihologie, despre a şti cum să faci  versus a avea puterea de a face.

 

>>>De ce mai există eşecuri în viaţă chiar şi în era cunoaşterii şi a informaţiei<<<

>>>Cele 4 forţe psihice care te ajută să îţi revii după un eşec şi să-ţi continui drumul în viaţă<<<

 

 

Ideea de a ști cum să-ți schimbi viaţa nu este tot una cu acţiunea de a o face

 

 

Pentru mine adevăratele comori pe care le are un om sunt stările lui mentale şi emoţionale pe care le poate dirija în folosul său.

 

De aceea ţi-am vorbit în articolele precedente despre faptul că nu de cunoştinţe, informaţii şi strategii câştigătoare ducem noi lipsă.

 

Marea problemă cu care se confruntă oamenii este aceea de a NU avea stările psihologice pozitive care să-i ajute de fapt să pună în aplicare cunoştinţele pe care le-au învăţat.

 

Şi cred că această  problemă se reflectă în toate ariile vieții, în bani, în vânzări, în relaţii, în sănătate, în leadership şi în arta fericirii şi împlinirii umane.

 

Când nu putem să ne gestionăm aceste stări şi nu reușim să le aliniem la dorinţele noastre, vom suferi şi ne vom simţi frustraţi pentru că, inevitabil, vom claca şi vom eşua.

 

Intelectul nostru, pe care îl putem umple cu strategii şi paşi de acţiune până la refuz, nu poate să ne ajute de unul singur. El este responsabil de rezultatele noastre doar într-o mică măsură.

 

Orice problemă sau rezultat pe care îl avem în prezent, vine din acţiunile şi deciziile pe care le-am luat în urma stărilor emoţionale şi mentale de care se face “vinovat” subconştientul nostru.

 

Din fericire, subconştientul poate fi reprogramat şi optimizat ca să devină aliniat şi el la intelect, la dorinţele tale conştiente.

 

În acest fel nu se va mai opune, nu îţi va ma sabota intenţiile, nu te va mai face să-ţi fie greu să faci şi tu acei paşi câştigători cu care alţii deja au reuşit în viaţă. 

 

Dacă vrei să schimbi ceva în relaţiile tale, în veniturile tale, în sănătatea ta şi în starea ta de bine, este nevoie “să umbli” la stările tale psihice. Adică la emoţii, la convingeri, la stima de sine şi la imaginea de sine (aşa cum am discutat deja în articolele anterioare).

 

Ei sunt acei “piloţi automaţi” care îţi influenţează viaţa şi toate rezultatele pe care le ai. Altfel nu vei putea schimba nimic.

 

Aşa cum spune Ralph Waldo Emerson

  

Vei face jurăminte eroice faţă de tine şi de ceilalţi şi vei fi acelaşi înfractor care le va încălca.

 

Pentru a nu ne mai simţi ca nişte “infractori ai propriilor jurăminţi” este foarte util să înţelegem un principiu.

 

În spatele oricărui comportament sau decizii, există cel puţin o intenţie sau un motiv pozitiv pentru subconştient, adică pentru noi.

 

Chiar dacă aparent un om, prin deciziile sau reacţiile sale, îşi face rău propriei persoane sau deranjează pe ceilalţi, în spatele acestei decizii se află de fapt un beneficiu pentru el.

 

Poate fi un beneficiu care îl apără de ceva, care îi conferă siguranţă sau care îl scapă de suferinţă. Sau un beneficiu prin care să primească atenţie sau prin care să se simtă important şi diferit de ceilalţi.

 

Ca să înţelegi mai bine acest lucru şi să realizezi cât de valoroasă este dezvoltarea ta psihologică, ţi-am pregătit 3 studii de caz.

 

În ele te poţi regăsi şi tu sau poţi trage o concluzie cu privire la modul cum te pot influenţa stările tale mentale şi emoţionale. Mai exact cum pot ele să-ţi influenţeze comportamentul şi deciziile.

 

 

1. Povestea mea despre lăsatul de fumat

 

În urmă cu 8 ani fumam ca turcul. Ajungeam uneori chiar şi la 3 pachete pe zi. Vreo 5 ani la rând tot îmi spuneam că o să mă las de fumat, dar nu reuşeam.

 

Dar într-o zi s-a întâmplat, aşa brusc şi pe neaşteptate. Mulţi s-au mirat cum de am reuşit.

 

Nu ştiam ce să le spun pentru că habar nu aveam nici eu cum făcusem. Atunci nu studiam cum funcţionează psihicul uman.

 

Nu ştiu dacă eşti fumător, dar cu siguranţă ştii că el este pentru unii o plăcere, pentru alţii o relaxare şi mai există persoane care îşi adună gândurile atunci când trag din ţigară, se concentrează mai bine.

 

Unii spun că îşi crează un spaţiu al lor atunci când fumează şi că se simt liberi în acel spaţiu.

 

Mult mai târziu, după ce am început să studiez comportamentul uman, am aflat despre mine că aşa mă simţeam şi eu atunci când fumam. Starea mea emoţională era o stare clară de libertate.

 

Aşa mi-am explicat de ce ajungeam să fumez din ce în ce mai mai mult tocmai atunci când îmi era foarte rău, când eram obosit sau foarte bolnav.

 

Ştiam oameni în jurul meu care nu simţeau nevoia să fumeze atunci când le era rău, dar eu nu. Fumam şi mai tare!

 

Mă comportam aşa pentru că învăţasem la nivel subconştient că fumatul mă elibera de orice şi îmi crea sentimentul de libertate.

 

Chiar dacă nu mă putea elibera şi de starea de rău, “pilotul meu automat” mă determina să aplic metoda fumatului şi în această situaţie de rău, de disconfort.

 

Cu alte cuvinte aveam un comportament inadecvat pentru starea în care mă aflam şi pentru scopul pe care îl urmăream, cel de a-mi fi bine.

 

Asta se întâmpla pentru că eu îmi formasem un automatism prin care mă familiarizasem inconştient cu ideea că fumatul mă elibera.

 

Eu ţi-am vorbit despre fumat însă astfel de comportamente inadecvate unui context pot apărea oricând.

 

Ceea ce este important de reţinut este că ele de fapt ascund o intenţie pozitivă a subconştientului care nu are putere de discernământ, aşa cum are mintea raţională, şi care doar s-a obișnuit să procedeze aşa. La urma urmei doar tu l-ai obişnuit.

 

De exemplu,  un copil care nu simte suficientă atenţie din partea părinţilor şi observă că atunci când este obraznic sau contrazice pe oricine, el primeşte acea atenţie,… atunci el aşa va proceda.

 

Pentru copil, pedeapsa pe care o primeşte înseamnă atenţie. Aşa a găsit subconştientul lui calea prin care el îşi poate satisface această nevoie.

 

Mai târziu, când el devine adult, subconştientul lui îl poate transforma într-un rebel care îşi distruge inconştient relaţiile, tocmai pentru a atrage atenţia din nou asupra lui şi a se simţi diferit de ceilalţi.

Şi exemplele pot continua.

 

E foarte ciudat cum învăţa subconştientul astfel de lucruri , nu-i aşa? Şi ne mai întrebăm cum de apar problemele în viaţa noastră, cum de nu reuşim să facem schimbări.

 

Rezolvarea problemei

 

În cazul fumatului eu am fost norocos pentru că am adoptat o metodă care mi s-a confirmat că funcţionează, fără ca eu să ştiu asta de la bun început. Am înlocuit fumatul cu sportul.

 

Adică ceea ce am făcut mai exact a fost să înlocuiesc acel comportament nesănătos care îmi oferea sentimentul de libertate cu altul care era sănătos şi care îmi oferea acelaşi sentiment.

 

Ideea este că am găsit o altă modalitate prin care să-mi satisfac aceeaşi nevoie, cea de libertate.

 

Ideea este că intenţia pozitivă din spatele unui comportament distructiv sau negativ, poate fi satisfăcută de un  alt comportament productiv sau pozitiv.

 

Cineva care fumează sau care are alt comportament distructiv şi vrea să renunţe la el, ar trebui să procedeze la fel.

 

Adică să găsească motivul emoţional sau mental pentru care acţionează în acest fel şi să găsească apoi alt comportament care să fie sănătos şi care să-i satisfacă din plin acel motiv sau acea nevoie.

 

Uite în continuare un alt caz care o să te clarifice şi mai mult!

 

 

2. Povestea relațiilor lui Sanda cu bărbații

 

Într-una dintre întâlnirele pe care le am cu clienţii mei la coaching şi consiliere, am cunoscut-o pe Sanda. Era o persoană la vreo 40 de ani, foarte bărbătoasă, volubilă, glumeaţă şi vorbea tot timpul cu voce foarte tare.

 

Ea apelase la mine ca să o ajut printr-un proces de coaching să accedeadă la firma la care lucra într-o funcţie importantă şi foarte bănoasă.

 

Se simţea fără încredere în ea şi mai mult de-atât avea momente când se gândea că parcă nu îşi doreşte totuşi acest job chiar dacă ear unul bănos. Era puţin confuză în legătură cu ceea ce îşi dorea.

 

De obicei mie îmi place să merg pe mai multe fire ale unei discuţii atunci când am un client, aşa că am întrebat-o despre viaţa ei de cuplu.

 

Am aflat că era în certuri mari cu soţul ei, despre care lumea spunea că este o “bomboană de om”. Chiar şi ea recunoştea asta.

 

Am întrebat-o, “păi, cum reuşeşti să te cerţi cu un om despre care ai doar cuvinte de laudă?”. Mi-a zic că nu ştie, dar ceva o face să-l urască.

 

Auzind acest lucru, m-am dus un pic mai în detaliu, să-mi dau seama de unde provine această ciudăţenie de comportament.

 

Când am întrebat-o ce părere are despre bărbaţi, mi-a zis că nu are neapărat o părere dar ştie că nici unul nu o va face fericită.

 

Iar când am făcut cu ea un exerciţiu ca să aflăm împreună care a fost momentul de timp când a început să gândească aşa despre bărbaţi, ei i-a revenit în memorie o întâmplare de când era copil.

 

Mama ei îi spusese atunci că este atât de obraznică că nici un bărbat n-o să o accepte şi că toţi o să “aibă ac de cojocul ei” .

 

Atunci Sanda şi-a dat seama că tocmai şi-a descoperit o convingere care îi limita relaţiile cu bărbaţii.

 

Şi-a dat seama că se comporta urât cu toţi bărbaţii tocmai pentru că ea i-a dat crezare mamei sale şi că în mintea ei de atunci s-a format o convingere.

 

Gândul căruia ea i-a dat atunci valoare de adevăr şi pe care apoi l-a uitat şi nu l-a mai conştientizat, …acum se manifesta din subconştient şi o determina să fie ca o războinică şi să se manifeste cu băbaţii ca şi cum ei nu o acceptau şi aveau ceva cu ea.

 

Chiar şi vocea ei groasă şi atitudinea ei bărbătoasă, şi-o crease ea singură tocmai pentru a putea lupta cu bărbaţii din viaţa ei care nu o acceptau şi care, chipurile, aveau ceva de împărţit cu ea.

 

Sanda şi-a dat seama că decizia ei de a obţine funcţia la firmă a luat-o ca să îl supere pe soţul. De fapt găsise la nivel subconştient o cale prin care să lupte cu el, să-i arate că ea nu i se supune lui.

 

Se simţea într-un pericol, iar intenţia ei era să se apere de răul pe care şi-l închipuia că i l-ar putea face soţul ei.

 

Soţul îi spusese că era spre binele întregii familii ca să nu o facă, iar cumva ea ştia asta şi simţea în interiorul ei un conflict. De aceea uneori se simţea vinovată şi din acest motiv îi apăreau acele stări de nesiguranţă în legătură cu decizia ei.

 

Însă convingerea pe care o avea era atât de puternică încât în majoritatea timpului era fermă pe poziţie.

 

Din momentul în care starea ei mentală s-a schimbat şi a înlocuit convingerea limitativă cu una nouă, care să o ajute în relaţia cu soţul ei, atunci Sanda şi-a schimbat şi opţiunea profesională şi început să simtă şi o armonie în cuplul ei.

 

 

3. Povestea cu banii lui Costi

 

Costi este un alt fost client de-al meu care locuieşte la Londra şi cu care am stat de vorbă pe Skype.

 

Problema lui era că rămânea mereu fără bani. El muncea foarte mult, câştiga foarte mult, însă cheltuia de 2 ori mai mult.

 

Ciudat era că nu juca la jocuri de noroc sau îi cheltuia pe distracţii, însă făcea mereu cumpărături proaste. Unde era vreo ţeapă,… hop şi el.

 

După ce şi-a luat vreo 4 maşini scumpe, a mai dat pe ele încă o căruţă de bani ca să le repare, pentru că toate aveau câte o hibă din fabricaţie.

 

Ce să zic, poate că a fost un ghinion. Însă din discuţiile cu el mi-am dat seama că el era plin de astfel de ţepe.

 

Pierdea bani, nu-şi mai aducea aminte pe unde îi punea, îşi împrumuta prieteni cu bani şi nu-i mai vedea înapoi, îşi lua tot felul de lucruri pe care nici măcar nu le folosea,…

 

L-am întrebat la un moment dat ce părere are el despre oamenii cu bani? Ştii ce mi-a spus?  “Că oamenii cu bani nu au suflet”.

 

Apoi i-am spus, te-ai gândit vreodată că tu nu vrei să fii un om cu bani tocmai pentru că nu vrei să rămâi şi tu fără suflet?

 

Costi al meu, s-a blocat! Nu ştia ce să zică. Parcă se auzeau cum în mintea lui cădeau mii de fise ca la telefonul public de pe vremuri.

 

Cred că ţi-ai dat seama care era problema lui. El nu se vedea un om cu bani pentru că se vedea un om cu suflet, iar cei 2 oameni din mintealui nu puteau fi una şi aceeaşi pesoană.

 

Imaginea lui de sine nu era nici pe departe a unui om cu bani şi tocmai de aceea subconştientul său îi oferea o grămadă de oportunităţi ca el să scape cât mai rapid de banii pe care îi câştiga.

 

Aşa cum ţi-am zis şi în articolul trecut, poate cea mai mare forţă psihică pe care o are un om este dată de modul cum se percepe pe sine în imaginaţia sa. Este aceea de a fi consecvent cu propria lui imagine de sine şi “de a nu o contrazice”.

 

Aşa că şi Costi se lupta să fie în acord cu imaginea lui de sine, aceea de om cu suflet mare dar fără bani.

 

Nu m-a interesat să aflu ce experienţă de viaţă la condus la această concluzie despre oamenii cu bani, în schimb l-am întrebat dacă îi foloseşte la ceva faptul că el se străduieşte să devină ceea ce nu-şi doreşte.

 

După ce l-am întrebat asta, l-am pierdut vreo 3 săptămâni. Nu a mai vorbit cu mine. Apoi a revenit singur şi m-a rugat dacă pot să  lucrez cu el  pe această problemă.

 

 

Viaţa noastră este mai mult psihologie

 

Sper să înţelegi că deja ai înţeles asta. Viaţa noastră nu este condusă şi influenţată de intelect, de cunoştinţele pe care le dobândim şi nici de mintea raţională.

 

Viaţa ta, ca şi a mea, este modelată de stările tale emoţionale şi mentale şi cu cât te dezvolţi în această direcţie cu atât înţelegi că a şti cum să faci ca să obţii ceea ce vrei în viaţă nu este tot una cu a putea face.

 

A şti ce lucruri vrei şi a învăţa care sunt paşii până la ele, nu este totuna cu a obţine acele lucru.

 

Atâta timp cât vei descoperi cum să te transpui în stări emoţionale şi mentale care să te ajute să-ţi rezolvi problemele şi să îţi atingi uşor dorinţele, viaţa ta va căpăta o calitate superioară.

 

Să ştii că eu nu am un doctorat în psihologie şi nici măcar nu am terminat o facultate de psihologie. Ca să reuşeti să-ţi schimbi stările psihicie, nu ai nevoie de aşa ceva.

 

Ca să reuşeşti să scapi de fricile tale, de ruşine, vinovăţie, frustrare, neacceptare, gelozie, neputiţă, inadecvare, supărare, disperare,…

 

… şi să poţi să-ţi descoperi pasiunea, motivaţia, respectul, iubirea, generozitatea şi împlinirea personală,…nu ai nevoie nici de doctorat şi nici de facultate, ci ai nevoie doar de puţină practică şi experimentare.

 

 

Cu acest gând am plecat la drum atunci când am proiectat în mintea mea conceptul de psihologie experenţială.

 

L-am gândit ca pe un un cadru care să faciliteze eliminarea blocajelor emoţionale şi autosabotările, să restarteze subconştientul,…

 

…să creeze un echilibru între raţiune şi simţire şi să acopere toate nevoile psihice de siguranţă, diversitate,  unicitate, relaţionare şi de evoluţie personală.

 

De asemenea am creat acest concept şi ca pe un amplificator al iubirii de sine.

 

Când te accepţi, te ierţi pentru greşelile tale şi ajungi să te iubeşti aşa cum eşti, necondiţionat, doar aşa vei putea să treci uşor peste provocările şi eşecurile vieţii.

 

Doar aşa vei continua să mergi înainte şi vei acţiona pornind de la ideea că tu meriţi să obţii tot ceea ce îţi doreşti de la viaţă şi că eşti o persoană destul de importantă ca să obţii bani, relaţii armoniose, sănătate, să arăţi bine, să îţi exprimi părerile fără frica de a fi criticat,…

 

…că tu eşti o persoană suficient de valoroasă ca să fii respectat şi adorat de cei din jur şi să ideile tale să devină acceptate fără ca cineva să creadă că face compromisuri pentru tine.

 

Doar aşa vei avea puterea interioară ca să obţii toate astea, simţind faţă de tine iubire şi respect.

 

Altfel, vei aplica la nesfârşit aceeaşi paşi pe care i-ai învăţat că să îţi atingi un obiectiv şi vei avea parte de aceleaşi experienţe pe care le-au generat stările tale emoţionale şi mentale de până acum.

 

 

Ce poate fi util pentru tine de aici înainte

 

Acum cred că ești convins 100% care trebuie să fie direcția ta.

Eu te pot ajuta să începi să acționezi și să te dezvolți în această direcție, iar tu să te decizi.

 

Programul de dezvoltare psihologică pe care l-am conceput este cel mai important proiect al meu din acest an. Am aproape 10 luni de când mi-am luat inima în dinţi şi m-am hotărât să-l dezvolt.

 

La început am fost puţin sceptic, gândidu-mă că s-ar putea să-mi prind urechile în el. Da’ acum, ce să-ţi spun, uite că s-a întâmplat şi că am ajuns cu el la final.

 

L-am gândit sub forma unei tabere la mare.

 

Am ales să mergem la mare pentru că marea are o energie specială, una terapeutică. Ea purifică mintea prin peisajul ei albastru, prin sunetul valurilor şi prin mirosul sărat de plajă.

 

E ceva magic, legat de copilărie, când la mare îţi dădeai voie să te joci pur şi simplu şi să fii tu însuţi, să fii deschis, să te simţi liber.

 

Am ales să mergem în Grecia în perioada 27 august – 03 septembrie pentru că e foarte fain şi foarte ieftin, iar serviciile sunt excelente.

 

Din păcate nicăieri la mare în România nu am găsit o ofertă aşa ieftină ca cea din Grecia. Este mai ieftin chiar punând transportul până acolo.

 

Program conține un antrenament live de 7 zile în care exersezi cele mai noi şi mai rapide unelte psihologice nontradiţionale.

 

Metodele pe care le folosești au fost deja verificate pe zeci de mii de oameni pentru:

vindecarea trecutului

eliminarea autosabotării

atingerea liniştii interioare şi a stării de bine

– descoperirea puterilor personale

– amplificarea respectului și iubirii de sine

 

Te poţi înscrie pe www.tabaragrecia.limbajulmintii.ro  până duminică (03 iulie) când închidem oficial înscrierile sau până se ocupă cele 3 locuri rămase libere. Află: 

 

-care sunt toate beneficiile tale din acest program,

– care este prețul preferențial și perioada limită de reducere

– care este modalitatea de plată în rate

– care este garanția pe care o primești ca să iei decizia fără nici un risc

ce spun participanții din tabăra de anul trecut

de ce am ales să derulez programul sub forma unei tabere și care este locația ei exactă

 

 

Subconştientul fie cu tine !  🙂 

 

Cu prietenie,

Ciprian  Scutariu  – Trainer Program Tabără

 

Tabăra de psihologie experenţială & Summer Well – IUBIREA DE SINE  

(apasă pe link sau pe poză de mai jos şi descoperă toate detaliile programului)

CoverFB cu buton de înscriere

 

 

 

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole