2 metode „eficiente” prin care te programezi inconştient să NU îţi îndeplineşti obiectivele

Poza_0

 

(Timp de citire 6 minute)

 

Bine ai venit pe Limbajul Mintii!

 

Cineva care mi-a citit toate articolele din această lună, mi-a spus că în în toată această perioadă, am făcut referire la partea nasoală a vieţii.

 

Am vorbit mai mult despre neajunsurile, problemele şi lipsurile,…care se regăsesc în compotamentele, emoţiile şi gândurile noastre.

 

 

Păi asta am şi vrut,. Eu consider că degeaba înveţi lucruri noi atâta timp cât funcţionezi după metehne vechi.

 

O căldare plină cu mult balst degeaba vrei să o umpli cu multă apă curată, … conţinutul ei doar se va umezi puţin, dar ea tot murdară va fi.  

 

Mergând pe acest principiu, m-am hotărât şi în materialul de azi să continui în direcţia rezolvării unor probleme pe care eu le întâlnesc frecvent la oamenii cu care lucrez şi pe care le-am avut şi eu în trecut.

 

 

 

Nu mai întind vorba şi o să intru direct în subiect.

 

 

Poate cea mai în vogă temă de dezvoltare personală discutată până acum de majoritatea trainerilor şi coachilor este cea despre setare și atingere de obiective.

 

Slavă Domnului, e plin internetul de astfel metode, întrebări  şi răspunsuri, strategii, planuri de bătaie,… și pași concreți de urmat.  

 

Cu toate astea, aproape paradoxal, sunt foarte mulţi oameni care, indiferent cât se străduiesc, nu îşi ating obiectivele.

 

De aceea m-am hotărât să-ţi vorbesc astăzi despre partea nespusă a acestui subiect… sau despre care se vorbeşte mai puţin.

 

Şi anume,… despre ce fac oamenii foarte des şi foarte „eficient” ca să NU îşi atingă obiectivele, ţelurile şi dorinţele lor.

 

Uite ce ne spune teoria

 

Când am început să studiez psihologia practică şi Programarea Neuro Lingvistică (NLP), am înţeles că mintea este ca un computer care rulează şi ea în interiorul ei programe.

 

Dacă la început, aceste programe mentale ne sunt create de către părinţi, şcoală şi societate, mai târziu chiar noi înşine putem deveni programatorii minţii noastre.

 

Prin gândurile, emoţiile şi acţiunile noastre repetate şi prin limbajul pe care îl folosim zilnic, noi ne creăm singuri programe în subconştient sau le dezinstalăm pe altele mai vechi.

 

În acest fel mintea preia controlul şi acţionează conform programului pe care l-am instalat, fără ca noi apoi să mai fim conştienţi şi să mai intervenim.

 

Aşa reuşim să mergem pe bicicletă, să conducem o maşină, să cântăm la un instrument, să dansăm,… fără să mai fie nevoie să fim mereu atenţi la ce trebuie să facem cu mâinile, picioarele, cu ochii şi degetele noastre.

 

Marea problemă este că poţi crea în mintea ta şi programe negative, într-un mod total inconştient, iar mai târziu să ajungi în situaţia destul de întâlnită de a funcţiona împotriva voinţei tale.

 

În materialul de azi o să îţi prezint 2 astfel de metode de programare, total greşite, pe care le întâlnesc la 90% dintre oamenii cu care lucrez şi prin care ei îşi sabotează inconştient dorinţele personale şi rezultatele profesionale.

 

De fapt este vorba de 2 obiceiuri frecvente prin care ei îşi setează mintea din start pentru eşec.

 

Apoi o să îţi arăt foarte rapid şi ce poţi să faci ca să scapi uşor de aceste obiceiuri greşite.

 

 

1. Obiceiul respingerii unui favor

 

„Nu am nevoie, nu-mi trebuie, mă descurc şi singur,… nu, mulţumesc!”

 

Cred că foarte mulţi oameni din ziua de azi trăiesc cu acel sentiment că dacă cineva îţi oferă ceva, îţi face cinste cu ceva sau îţi face un serviciu,… asta înseamnă că sigur vrea ceva de la tine.

 

Şi eu am avut cândva această tendinţă şi spuneam, mereu „mulţumesc… nu am nevoie”.

 

Dacă mi-ai spune că astfel de comportament este o măsură de autoapărare, ţi-aş spune… da, ai dreptate.

 

Probabil că unele experienţe de viaţă îi determină pe oameni să fie mai circumspecţi şi să se ferească de anumite obligaţii.

 

În schimb, uite ce se poate întâmpla.

 

Această practică, dacă nu o cântăreşti foarte bine, se poate transforma într-un program mental care îţi va dăuna grav funcţionării eficiente a creierului….

 

…atunci când vrei să-l pui la contribuţie ca să te ajute în îndeplinirea unei ţel.

 

De ce? Pentru că prin acest automatism format, mintea ta va fi programată să respingă tot ceea ce vine dinspre exterior către tine.

 

E ca şi cum ai învăţa-o că tu nu vrei şi nu ai nevoie de nimic din exterior şi că atâta timp cât refuzi orice, ţie îţi va fi bine şi vei fi în siguranţă.

 

OK! În general siguranţa e bună dar acum ea nu se prea împacă cu dorinţa pentru că până la urmă ce e aproape tot timpul o dorinţă, dacă nu un lucru pe care tu ţi-l doreşti să îl ai din exterior?

 

Dacă vrei să ai parte de bani, de prieteni în jurul tău, de fiinţe dragi, de o călătorie „sprâncenată” şi de alte visuri la cheie,…

 

… pe toate le vei dobândi pas cu pas prin intermediul unor resurse care îţi pot veni la un moment dat şi din afara ta,… şi din ceea ce îţi oferă anumiţi oameni.

 

Iar când mintea ta se obişnuieşte să refuze, ce crezi că se va întâmpla?

 

La nivel subconştient, vei crea un program mental care te va pune mereu într-un complex de împrejurări din care tu să nu poţi obţine nici o resursă exterioară.

 

„Bani din exterior?…Nu, mulţumesc, nu îmi trebuie…, Ofertă de călătorie? Nu, mulţumesc, nu am nevoie!,… O persoană lângă mine pe care nu o cunosc? Nu, mulţumesc, sunt singur şi mi-e bine aşa!”.

 

O dată ce subconştientul a preluat informaţii cu privire la programul refuzurilor tale repetate pe care tocmai l-ai creat, el va înţelege că ăsta e modul de funcţionare care te avantajează pe tine.

 

Dacă o dată cu noile tale dorinţe conştiente tu nu îţi vei schimba şi „opţiunile programului tău vechi de funcţionare”, subconştientul îţi va pune frână noilor tale acţiuni de a atinge acele ţeluri.

 

 

Cum ştii că mintea ta rulează un astfel de program subtil şi ai un astfel de obicei

 

-Când refuzi orice formă de ajutor sau orice favor simţind un fals sentiment de mândrie, spunându-ţi, „eu nu sunt din ăia care primesc pomană”

-Când că îţi este parcă ruşine şi te simţi prost atunci când primeşti un cadou neaşteptat, când ţi se face cinste,…

-Când ai tendinţa imediată de a întoarce favorul în cel mai scurt timp pentru că nu suporţi presiunea creată de a fi cumva dator cuiva

 

Cum scapi de programul mental al refuzului?

 

Fii fericit când cineva îţi face cinste cu o cafea sau cu o cină, când îţi oferă un cadou sau când te ajută într-o problemă fără să-ţi ceară ceva în schimb.

 

Bucură-te când ţi se oferă şansa să participi la un curs gratuit şi să înveţi ceva fără să plăteşti, când primeşti o informaţie foarte valoroasă pe care tu nu trebuie să dai nici un ban.

 

Fii mereu deschis să primeşti orice, indiferent ce !

 

Muţumeşte-i persoanei care îţi oferă ceva, spune-i că te bucuri pentru ceea ce ţi-a dăruit şi că ţi-a prins foarte bine ajutorul ei.

 

În acest fel mintea ta va înţelege în timp că tu NU mai vrei să opui rezistenţă lucrurilor pe care le poţi obţine din exterior, fie că vorbim de bani, bunuri, relaţii, premii, recunoştinţă,….

 

Astfel vei schimba opţiunile programului din mintea ta şi ea va funcţiona în sens invers, ajutându-te să dobândeşti toate resursele exterioare de care ai nevoie ca să îţi îndeplineşti dorinţele.

 

 

2. Obiceiul respingerii altora sau ideilor altora

 

„Ce-mi place să fiu Gică contra cu tine!”

 

 

O altă metodă păguboasă prin care ne programăm negativ mintea şi o facem extrem de bine, este să respingem ceea ce nu face parte din modul nostru de gândire.

 

Faptul că ne obişnuim mintea să fie inflexibilă şi să nu accepte nimic nou faţă de ceea ce ştim şi ceea ce am experimentat noi în viaţă,…

 

… este ca şi cum ne-am închide robinetul cunoaşterii şi ne-am tăia singuri scara pe care se află treptele evoluţiei noastre.

 

Cu ceva timp în urmă această metodă era „preferata mea”. Eram extrem de priceput în a desfiinţa orice carte despre care auzeam, chiar dacă nici măcar nu o citisem.

 

Reuşeam să pun la îndoială orice tehnică sau metodă de dezvoltare pesonală, argumentând vehement că este o prostie.

 

Puteam întoarce pe dos orice guru care venea la mine şi-mi povestea despre o tehnică de terapie sau de vindecare pe care tocmai o descoperise el.

 

Poate că nu eram neapărat un negativist în mod direct sau cel puţin nu asta vroiam să arăt, dar eram oricum perceput ca un „Gică contra”.

 

Şi totuşi eu chiar îmi doream sincer să găsesc o cale prin care să-mi îmbunătăţesc viaţa, însă subconştientul meu se obişnuise să respingă orice soluţie care apărea în cale. Şi chiar asta mă şi „ajuta” să fac.

 

Într-o zi am dat de o persoană care, ştii ce mi-a spus?

 

„Dacă te dai atât de deştept, de ce te declari nemulţumit de viaţa pe care o duci şi nu ştii care este leacul pentru tine?

Cum de ştii atât de multe despre ce nu funcţionează şi ce este greşit şi habar nu ai ce trebuie să faci ca să obţii ce îţi doreşti şi să fii fericit?

 

Vreau să zic că atunci am simţit vorbele lui ca pe o lovitura în plină figură care m-a trântit la pământ şi care m-a făcut să-mi pierd conştienţa… sau poate mai curând mi-am pierdut conştiinţa.

 

De fapt îmi pierdusem vechea conştiinţă şi asta m-a ajutat să-mi recăpătat una nouă.

 

Succesul de orgoliu pe care îl aveam atunci când desfiinţam orice idee care nu era pe harta mea mentală sau orice persoană care gândea altfel decât mine, mă determina să cred într-un mod iluzoriu că eu chiar aveam mereu dreptate.

 

Şi dacă stau să mă gândesc nici nu contează dacă uneori chiar aveam dreptate, cert este că această metodă a respingerii pe care începusem să o practic inconştient, nu mă ducea nicăieri, ci mă făcea mereu să rămân pe loc.

 

Ce rost are să respingi din start o ideea care te-ar putea ajuta şi ar putea funcţiona şi pentru tine, doar de dragul de a-ţi demonstra ţie că ai sau nu dreptate?

 

Întreabă-te, unde ajungi ţinând-o tot aşa?

 

Are mai puţină importanţă faptul că o carte poate să nu fie pe placul tuturor, că un curs sau o terapie poate chiar să nu vindece eficient pe toată lumea sau că un învăţător nu este văzut cu ochi frumoşi de toată lumea.

 

Ceea ce contează cu adevărat este vindecarea, sănătatea, prosperitatea şi fericirea ta.

 

Uşa prin care obţii accesul către ceea ce îţi doreşti, spre visurile tale, se deschide doar din interiorul minţii tale.

 

Modul de a-ţi construi o minte flexibilă care să nu opună imediat rezistenţă,  de a accepta o idee nouă, de a fi curios să înveţi de la alţi oameni sau de a aplica o tehnică nemaitâlnită de tine până acum,…

 

… înseamnă a te programa cu succes pentru orice fel de succes îţi doreşti.

 

Toţi mentorii mei pe care i-am cunoscut sau cei cărora doar i-am studiat prin cărţile lor, mi-au spus că de-a lungul anilor au acceptat instrumente noi de autocunoaştere sau dezvoltare, cu care la început nu au fost de acord.

 

Şi pentru că au devenit deschişi spre lucruri noi, neacceptate la început, asta i-a determinat să se dezvolte şi să se apropie de dorinţele şi ţelurile lor.

 

Soluţia pentru îndeplinirea obiectivelor nu este dezabrobarea şi respingerea a ceea ce nu există încă în mintea ta, ci deschiderea spre nou, digerarea ideilor noi şi a modului cum se pot aplica ele în viaţa ta.

 

„Rigiditatea minţii înseamnă respingerea inconştientă a binelui. Dacă nu îţi place ce se întâmplă în viaţa ta, tot ce ai de făcut este să îţi schimbi conştiinţa – şi lumea exterioară se va schimba pentru tine”. – Lester Levenson

 

*************

 

Acestea sunt 2 metode foarte frecvente prin care putem să creăm în mintea noastră programe mentale pentru eşec sau pentru stagnare.

 

Aşa că de azi înainte devin-o mai vigilent şi observă-te când ai aceste 2 comportamente.

 

Ţine uşa minţii tale deschisă pentru a primi din exterior noi resurse care să te ajute în atingerea ţelurilor şi visurilor tale.

 

Până ne reîntâlnim data viitoare te rog să-mi spui care dintre cele 2 programe mentale ţi se pare mai greu de dezinstalat?

Cel de a refuza favoruri sau cel al respinge idei noi?

 

Pe curând.

 

Cu drag şi cu intenţia de a-ţi dezistala programele mentale negative,

Ciprian

 

 

 

 

Ce părere ai despre acest articol ?

Comentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

De ce sa te inscrii pentru pachet?


bifa Înveţi cum să-ţi pui rapid ordine in minte ca să îţi pui ordine în viaţă

bifa Înveţi cea mai eficientă tehnică de amplificare a încrederii în tine

bifa Afli cum să scapi de negativitate şi amintiri neplăcute

bifa Afli cum să amplifici o emoţie plăcută sau productivă

Ultimele articole